Verduurzamen luchtbehandelingskasten

Conform de huidige doelstelling die de overheid gesteld heeft dienen alle kantoorpanden in 2050 energie-neutraal te zijn. Als tussenstap zijn de pandeigenaren verplicht om vanaf 2023 minimaal energielabel C en vanaf 2030 minimaal energielabel A te hebben.

Upgraden of vervangen?

Een luchtbehandelingskast vervangen voor een nieuw exemplaar klinkt als een makkelijke, snelle oplossing. De praktijk wijst echter uit dat dit vaak veel uitdagingen en onverwachte financiële kosten mee zich meebrengt.
Met de huidige geldige energienormeringen moet de weerstand van vervangende luchtbehandelingskasten lager zijn wat ten goede komt van de airflow. Dit betekent effectief dat de nieuwe luchtbehandelingskast die de oude moet vervangen breder in formaat wordt. Zelfs al past er een nieuwe, bredere luchtbehandelingskast in de technische ruimte dienen we rekening te houden met verschillende aanpassingen. Denk hierbij aan elektra, de aansluitingen voor verwarmings- en koelbatterijen en de luchtkanalen.
Ook bestaat er met de komst van een nieuwe LBK de kans dat de verwarming en/of koeling opnieuw dient te worden ingeregeld.

Met de verplichting van minimaal energielabel C voor kantoorgebouwen per 1 januari 2023 is het verduurzamen van LBK’s (ook wel retrofit genoemd) in een stroomversnelling geraakt.

Retrofit in een notendop

Retrofit is het verduurzamen van een bestaande luchtbehandelingskast. De bestaande v-snaar aangedreven ventilatoren en motoren worden verwijderd en vervolgens vervangen door direct aangedreven energiezuinige EC-ventilatoren.

De voordelen van EC

  • Verhogen van energielabel
  • Besparing van energiekosten, oplopend tot 50%
  • Reductie energieverbruik en CO2 uitstoot
  • Terugverdienmodel
  • Frequentiegeregeld
  • Communiceert met o.a. met priva regeling
  • Stiller (dB)
  • Geen piekspanning bij opstarten ventilatoren
  • Subsidie regeling mogelijkheden (EIA / VLIF)

Waarom Conpro?

Conpro heeft zich verdiept in de materie en beschikt over de kennis en ervaring om ieder project van ieder formaat aan te kunnen. Vele disciplines vallen samen bij het plaatsen van energiezuinige (EC-)ventilatoren. Denk hierbij aan chemisch-technische reinigen, reconditoneren en -uiteraard- het retrofitten. Maar ook het servicegerichte en ontzorgende karakter van Conpro is hierbij een pré. Van inspectie en nuldruk-metingen tot aan in bedrijf gestelde oplevering. Conpro verzorgt bijna alle werkzaamheden van begin tot eind.
Daarnaast is ons doelstelling om een luchtbehandelingskast op te leveren met overcapaciteit. Dit geeft u de ruimte voor eventuele toekomstige luchtzijdige aanpassingen dan wel niet uitbreiding.

Nuldruk-metingen, aanpassingen aan het luchtkanaalsysteem om correct luchtdoorstroming te garanderen en benodigde control-units. Conpro verzorgt en ontzorgt.

Wet- en regelgeving

Meer informatie over deze wet- en regelgeving vindt u hier: Link Rijksdienst voor Ondernemend Nederland