EC-motoren voor duurzaam gebruik

Conpro Condensor Bescherming heeft een luchtbehandelingskast gereconditioneerd en ge-retrofit in opdracht van Marcon Totaalservice, specialist in airconditioning en klimaattechniek. Dit gebeurde op de locatie van eindgebruiker EMO (Europees Massagoed- Overslagbedrijf) op de Maasvlakte Rotterdam. Het gaat om een ROX luchtbehandelingskast van het bouwjaar 2002 met een luchtdebiet van 23.000 m3/h voor het hoofdgebouw van EMO.

„We werden vorig jaar september gevraagd om op locatie bij EMO te komen kijken omdat de lagers van de toevoerventilator tekenen van slijtage vertoonden”, vertelt Jens Groenendijk, Accountmanager bij Conpro Condensor Bescherming. „Na onderling overleg tussen ons, EMO en Marcon werd al snel besloten dat het verstandiger was om nut en noodzaak te combineren en gelijk de v-snaar-aangedreven motoren voor de ventilator te vervangen door energiezuinige EC-ventilatoren.”

Korte lijnen
„De luchtbehandelingskast is vervaardigd van RVS en helaas waren er diverse inwendige componenten die niet van RVS waren”, verteld Groenendijk. „De zilte lucht en de omgevingslucht bij  EMO op de Maasvlakte hebben hierop effect gehad. Door de korte lijnen met alle betrokken partijen, van fabriek tot eindgebruiker, waren we in staat om alle benodigde materialen op tijd te leveren en in te bouwen om zo het project in december vorig jaar nog succesvol uit te voeren en af te ronden.”

Onderhoudsgevoelig
„We doen sinds 2023 het onderhoud van klimaatinstallaties bij EMO”, laat Eric van Reek, directeur Marcon Totaalservice, weten. „De installaties zijn door de omstandigheden bij dit bedrijf onderhoudsgevoelig. Bij een inspectie kwam naar voren dat bij ROX onderhoud nodig was. In eerste instantie viel op dat die geconditioneerd moest worden. De lagers van de ventilator waren hoorbaar versleten. Bij verder inspectie van de overige secties viel ons op dat er in de buitenlucht-/filtersectie corrosie aan het kleppenregister zat. Ook de stalen filterframes vertoonden bovengemiddelde corrosie. Bovendien waren de zakkenfilters opvallend veel vervuild in de batterijsectie en verwarmingsbatterij. Dit geeft aan dat de bestaande filters mogelijk niet volledig afdichten. Hierdoor krijgt vervuiling de gelegenheid niet alleen overige delen van de LBK, maar uiteindelijk ook de luchtkanalen en de geconditioneerde ruimtes te bereiken. De verwarmingsbatterij had matige sporen van corrosie aan de intredezijde van de lamellenbatterij. Ook in de ventilatiesector zaten sporen van vervuiling en corrosie aan het frame van de ventilator.” Het advies van Marcon was om het gecorrodeerde kleppenregister en de bestaande gecorrodeerde filterframes te vervangen door nieuwe. De bestaande kast is gehandhaafd. „We hebben Conpro erbij gehaald omdat ze specialist zijn op dit gebied”, zegt Van Reek.

Energiezuinig
„Conpro heeft ook meteen naar de ventilatoren gekeken”, vertelt Van Reek. „Dat waren oude v-snaar-aangedreven ventilatoren die niet energiezuinig zijn. Die zijn vervangen door direct aangedreven energiezuinige EC-ventilatoren. Daar hebben we ook direct een slag kunnen maken. We werken al meerdere jaren met Conpro. We laten veel installaties coaten in hun werkplaats of op locatie. Voor ons was het vernieuwen van ventilatoren nieuw met Conpro, maar dat konden ze ook oppakken. Door het vervangen van de ventilatoren wordt 30 tot 50 procent energie bespaard. Daar is heel wat voordeel te halen, want het blijkt dat wereldwijd 45 procent van alle stroom wordt verbruikt door elektromotoren. In Europa zijn er alleen al ruim 8 miljard exemplaren. Het verduurzamen van deze motoren draagt dus ook bij aan de energietransitie. Verder worden de onderhoudskosten lager, want deze ventilatoren hebben minder onderhoud nodig. „De luchtbehandelingskast zorgt voor de verse luchttoevoer van het hele kantoorpand van EMO”, zegt Groenendijk. „Onze relatie met Marcon gaat al bijna 20 jaar terug. Onze bedrijven zitten in Rotterdam en omgeving. We communiceren direct en met korte lijnen.” De expertise binnen Marcon is veelzijdig. Daarom voert Conpro verschillende disciplines uit voor Marcon, zoals het reinigen en coaten van luchtwarmtewisselaars, luchtbehandelingskasten en het revitaliseren ervan, alsmede het reinigen van luchtkanalen. „We hebben bij de LBK nieuwe dubbele frames ingebouwd”, aldus Groenendijk. „Dat komt niet zo vaak voor. Maar hier was dat nodig omdat de buitenlucht meer fijnstof bevat dan gemiddeld.”

Gebouwbeheersysteem
De geïnstalleerde EC-ventilatoren zijn ontwikkeld om goed te communiceren met een gebouwbeheersysteem. „Ten tijde van de aanvraag was er nog geen GBS aanwezig”, laat Groenendijk weten. „Marcon zal op een later tijdstip het geheel nog voorzien van een nieuw gebouwbeheersysteem. In verband met de lange levertijden van het gewenste GBS heeft Marcon voor nu een tussentijdse oplossing geïnstalleerd, zodat de luchtbehandelingskast in ieder geval operationeel is.”

Over de bedrijven
Marcon Totaalservice levert al ruim 35 jaar totaaloplossingen, ontwerp, installatie, service en onderhoud, voor het beheersen van het werkklimaat. Dit bedrijf is specialist op het gebied van (gecompliceerde) klimaatinstallaties voor kantoren, industrie, overheid en hotels, waarbij de focus ligt op directe expansiesystemen (DX), zoals diverse split airconditioningsystemen, VRF-systemen en warmtepompen. Klik hier voor een link naar de website van Marcon.

EMO (Europees Massagoed- Overslagbedrijf) op de Maasvlakte is één van de grootste terminal voor droge bulk in Europa. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de op- en overslag van ijzererts en kolen, aangevoerd vanuit de hele wereld. EMO vormt een belangrijke schakel in de levering van essentiële grondstoffen voor producten die in het dagelijks leven worden gebruikt.