Van verwarming tot koeling, luchtbehandeling: het regelmatig reinigen, conserveren en revitaliseren van klimaatinstallaties en het servicen van bijbehorende meet- en regeltechniek resulteert niet alleen in een langere levensduur, maar ook in een betere binnenklimaatkwaliteit én een lager energieverbruik. Ook Defensie is zich hiervan bewust. De Nederlandse krijgsmacht voor marine, luchtmacht, landmacht en marechaussee is voor de percelen in het zuiden en noorden een inspectie- en onderhoudscontract aangegaan met Unica Building Services, dat voor de conditionering van de luchtbehandelingsinstallaties samenwerkt met Conpro Condensor Bescherming.

“De samenwerking tussen Unica en Conpro gaat al enkele jaren terug”, vertelt Jeroen van Ham, Algemeen Manager bij Conpro Condensor Bescherming. “Gestart met het reinigen en coaten van diverse klimaatinstallaties, werden wij een kleine drie jaar geleden benaderd om een luchtbehandelingsinstallatie op Vliegbasis Woensdrecht te conditioneren. Sindsdien is het balletje steeds sneller en beter gaan rollen en voeren we regelmatig projecten uit voor Defensie. Zo hebben we inmiddels ook projecten gerealiseerd in Volkel, Gilze-Rijen en Breda.” De werkzaamheden lopen uiteen van het vervangen van buitenluchtkleppen en filterframes en het verwijderen van roestvorming tot en met het reinigen en coaten van lucht-/warmtewisselaars, beplating en omkasting. “Waar nodig vervangen we defecte componenten zoals drukverschilmeters en gebroken motorframes. En ook het compleet verduurzamen en retrofitten van luchtbehandelingsinstallaties behoort tot onze werkzaamheden, inclusief het vervangen van warmtewielen, het monteren van warmteterugwinning en de integratie van energiezuinige en direct aangedreven EC-motoren.”

Duidelijke offertes, hoog kwaliteitsniveau

De samenwerking met Conpro is een logische, volgens Eric van der Koog, Afdelingsmanager bij Unica Building Services, afdeling Advies en Inspectie. “Bijvoorbeeld vanwege de goede en hechte verstandhouding, duidelijke offertes en nette terugkoppeling. Bovendien zijn de werkzaamheden die door Conpro worden uitgevoerd van een constant hoog kwaliteitsniveau.” Martijn Kneepkens, Contractbeheerder bij Unica Building Services, afdeling Advies en Inspectie vult hem aan: “Conpro zit altijd kort op de bal. Bovendien hebben wij te maken met slechts één aanspreekpunt voor alle projecten, die weet van de hoed en de rand en die goed bekend is met alle (veiligheids)regels. Dat werkt erg prettig.”

Snel, efficiënt en met zo min mogelijk overlast

Zelf voert Unica Building Services preventief onderhoud uit aan de klimaatinstallaties, vertelt Kneepkens. “Onze monteurs in het veld registreren hun werkzaamheden en bevindingen in een rapport, inclusief eventuele mankementen of adviezen. Vervolgens koppelen wij dit rapport terug aan Defensie, die op basis hiervan opdrachten voor reiniging, conservering, verbetering en/of vervanging uitzet. Op dat moment komt ook Conpro in beeld.” Van Ham: “Elke opdracht start met een inspectie op locatie, waarna een onderbouwde offerte wordt opgemaakt. Na de projectgunning worden samen met werkvoorbereider Peter Ehrismann van Unica Building Services de betreffende werkzaamheden ingepland. Doordat we werken met een vast team van bekwame monteurs, kunnen alle werkzaamheden snel, efficiënt en met zo min mogelijk overlast worden uitgevoerd.”

Actuele projecten

In de afgelopen maanden hebben Unica en Conpro een nieuw filterframe geplaatst in een luchtbehandelingsinstallatie in Breda. Ook zijn meerdere luchtbehandelingskasten gereinigd, geconserveerd en met EC-ventilatoren verduurzaamd op Vliegbasis Woensdrecht en ook nu wordt nog volop gewerkt op deze locatie. Zo wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de vervanging van een koelbatterij, vertelt Kneepkens. “Binnenkort worden de vloeren van diverse luchtbehandelingsinstallaties gecoat, nieuwe afdichtingen geplaatst en warmtewisselaars vervangen. En ook de reconditionering van twee luchtbehandelingskasten staat inmiddels op de planning. Zo werken we samen aan energie-efficiënte en duurzame gebouwinstallaties.”